Najlepsze przepisy na grillowane dania z owoców morza: Soczyste i smakowite dania z rusztu

Kulinaria

Najlepsze przepisy na grillowane dania z owoców morza: Soczyste i smakowite dania z rusztu

Owoce morza są doskonałym składnikiem grillowanych dań, które zachwycają swoją soczystością i wyrazistym smakiem. Grillowanie pozwala uwolnić pełnię aromatu ryb, krewetek, kalmarów i innych owoców morza, dodając im charakterystycznej nuty wędzenia i chrupiącego smaku. W tym artykule przedstawiamy najsmakowitsze przepisy na grillowane dania z owoców morza, które z pewnością podbiją serca miłośników kuchni morskiej.

  1. Grillowane krewetki w marynacie z czosnku i limonki
  • Krewetki obierz ze skorupek, pozostawiając tylko ogonki.
  • Przygotuj marynatę z czosnku (przez praskę) i soku z limonki.
  • Zamarynuj krewetki przez 30 minut, a następnie grilluj na rozgrzanym ruszcie przez 2-3 minuty z każdej strony.
  • Podawaj z świeżo wyciśniętym sokiem z limonki i posiekaną natką pietruszki.
  1. Kebab z grillowanego łososia z warzywami
  • Łososia pokrój na kawałki i nadziej na patyczki do szaszłyków.
  • Przygotuj marynatę z oliwy z oliwek, soku z cytryny, suszonego tymianku i rozgniecionego czosnku.
  • Namaszcz łososia marynatą i pozostaw do zaparzenia przez 1 godzinę.
  • Na drugim patyczku szaszłykowym nadziej kawałki pomidora, papryki i cebuli.
  • Grilluj szaszłyki przez 3-4 minuty z każdej strony, aż łosoś będzie dobrze zamarynowany i miękki.
  • Podawaj z grillowanym pieczywem i sałatką z rukoli.
  1. Grillowane kalmary z pomidorem i bazylią
  • Kalmary pokrój na pierścienie, a następnie umieść w misce.
  • Przygotuj marynatę z oliwy z oliwek, soku z limonki, posiekanej bazylii, czosnku i soli.
  • Zamarynuj kalmary przez 1 godzinę, a następnie grilluj na wysokim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony.
  • Dodaj na grillu kawałki pomidora przez 2 minuty z każdej strony.
  • Podawaj kalmary z grillowanym pomidorem i skropione sokiem z limonki.
  1. Krewetki wędzone z cytrynowym dipem
  • Krewetki obierz ze skorupek i oczyszczone z jelit.
  • Przygotuj mieszankę przypraw wędzonych, takich jak słodka papryka, cebula w proszku, czosnek w proszku, sól morska i świeżo mielony pieprz.
  • Oprósz krewetki przyprawami, a następnie grilluj na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.
  • Przygotuj dip z jogurtu naturalnego, soku z cytryny, startej skórki z cytryny, posiekanego koperku i soli.
  • Podawaj wędzone krewetki z cytrynowym dipem i świeżymi ziołami.
  1. Grillowany filet z dorsza w sosie pesto
  • Dorsza pokrój na filety i umieść w misce.
  • Przygotuj sos pesto z posiekanej bazylii, prażonych orzechów włoskich, startego parmezanu, czosnku i oliwy z oliwek.
  • Smaruj filety pesto z obu stron i pozostaw do zaparzenia przez 30 minut.
  • Grilluj na rozgrzanym ruszcie przez 4-5 minut z każdej strony, aż dorsz będzie miękki i chrupiący.
  • Podawaj z grillowanymi warzywami i świeżo startym parmezanem.
  1. Grillowane ostrygi z masłem czosnkowo-parmezanowym
  • Przygotuj masło czosnkowo-parmezanowe, mieszając masło, posiekany czosnek, starty parmezan, sok z limonki i szczyptę soli.
  • Otwórz ostrygi i umieść na ruszcie grillowym.
  • Na każdej ości umieść łyżeczkę masła czosnkowo-parmezanowego.
  • Grilluj ostrygi przez 5-6 minut, aż masło się rozpuści i ostrygi będą soczyste.
  • Podawaj z kromkami chrupiącego chleba i cytrynką.
  1. Grillowane małże z ziołowym masłem
  • Przygotuj masło ziołowe, mieszając masło, świeże zioła (np. pietruszka, estragon, kolendra), sok z limonki, szczyptę soli i pieprzu.
  • Oczyść małże z kamieni, zewnątrz i uszkodzonych osobników.
  • Umieść małże na ruszcie grillowym i grilluj przez 6-7 minut, aż się otworzą.
  • Na każdą otwartą muszlę umieść łyżeczkę masła ziołowego.
  • Podawaj z pieczywem i sokiem z limonki.

Te przepisy na grillowane dania z owoców morza zapewnią niezapomniane wrażenia smakowe. Ciesz się soczystymi i aromatycznymi potrawami prosto z rusztu i zaskocz swoich gości oryginalnymi kombinacjami smaków. Smacznego grillowania!