Jak ugotować jajka na półtwardo

Kulinaria

Jajka są najlepszym źródłem białka. W ciągu dnia możemy dostać 1 jajko, które zawiera około 6 gramów białka. Białko to pomaga nam utrzymać prawidłowy metabolizm, a także jest dobre dla naszej skóry, włosów i paznokci.

Aby uzyskać jajko w odpowiedniej konsystencji, należy je ugotować. Można to zrobić na dwa sposoby. Można ugotować je na kuchence lub zrobić idealne jajka sadzone.

Gotowanie jajek:

Jeśli nie chcesz zadzierać z patelnią, to musisz ugotować jajka. Musisz ugotować 2 do 3 jaj na patelni. Jeśli chcesz, aby jajko uzyskać miękką konsystencję to musisz gotować je przez 5 do 7 minut. Jeśli chcesz uzyskać twardszą konsystencję, wtedy musisz gotować je przez 8 do 10 minut.

Wnioski:

Gotowanie jajek to najłatwiejszy i najszybszy sposób na uzyskanie jajka o odpowiedniej konsystencji. Jedyną wadą tej metody jest to, że jeśli pozostawisz jajko do ugotowania na dłuższy czas, to zmieni się jego smak. Zaleca się więc gotować je tylko przez 5 do 10 minut.

Jak zrobić idealne jajka sadzone:

Jajka sadzone są uważane za jedno z najlepszych dań, którymi można się cieszyć. Możesz przygotować to danie w ciągu zaledwie kilku minut.

Składniki:

4 jajka

1 łyżka masła

Sól i pieprz

Sposób:

Weź patelnię i dodaj sól i pieprz.

Wbij jajka na patelnię.

Teraz pozwól im się gotować na średnim ogniu przez 5 minut.

Gdy minie 5 minut, zmień płomień na wysoki.

Pozwól jajku gotować się przez kolejne 3 minuty.

Wnioski:

Możesz również użyć mikrofalówki, aby ugotować jajka. Upewnij się, że rozbijasz jajka na czystej powierzchni. Nie dodawaj do jajek żadnego oleju ani tłuszczu. Po rozbiciu upewnij się, że żółtko pozostaje białe.