Najlepsze przepisy na grillowane dania z owoców morza: Soczyste i smakowite dania z rusztu
Owoce morza są doskonałym składnikiem grillowanych dań, które zachwycają swoją soczystością i wyrazistym smakiem. Grillowanie pozwala uwolnić pełnię aromatu ryb, krewetek, kalmarów i innych owoców morza, dodając im charakterystycznej nuty wędzenia i chrupiącego smaku. W tym artykule przedstawiamy najsmakowitsze przepisy na grillowane dania z owoców morza, które z pewnością podbiją serca miłośników kuchni morskiej.
- Grillowane krewetki w marynacie z czosnku i limonki
- Krewetki obierz ze skorupek, pozostawiając tylko ogonki.
- Przygotuj marynatę z czosnku (przez praskę) i soku z limonki.
- Zamarynuj krewetki przez 30 minut, a następnie grilluj na rozgrzanym ruszcie przez 2-3 minuty z każdej strony.
- Podawaj z świeżo wyciśniętym sokiem z limonki i posiekaną natką pietruszki.
- Kebab z grillowanego łososia z warzywami
- Łososia pokrój na kawałki i nadziej na patyczki do szaszłyków.
- Przygotuj marynatę z oliwy z oliwek, soku z cytryny, suszonego tymianku i rozgniecionego czosnku.
- Namaszcz łososia marynatą i pozostaw do zaparzenia przez 1 godzinę.
- Na drugim patyczku szaszłykowym nadziej kawałki pomidora, papryki i cebuli.
- Grilluj szaszłyki przez 3-4 minuty z każdej strony, aż łosoś będzie dobrze zamarynowany i miękki.
- Podawaj z grillowanym pieczywem i sałatką z rukoli.
- Grillowane kalmary z pomidorem i bazylią
- Kalmary pokrój na pierścienie, a następnie umieść w misce.
- Przygotuj marynatę z oliwy z oliwek, soku z limonki, posiekanej bazylii, czosnku i soli.
- Zamarynuj kalmary przez 1 godzinę, a następnie grilluj na wysokim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony.
- Dodaj na grillu kawałki pomidora przez 2 minuty z każdej strony.
- Podawaj kalmary z grillowanym pomidorem i skropione sokiem z limonki.
- Krewetki wędzone z cytrynowym dipem
- Krewetki obierz ze skorupek i oczyszczone z jelit.
- Przygotuj mieszankę przypraw wędzonych, takich jak słodka papryka, cebula w proszku, czosnek w proszku, sól morska i świeżo mielony pieprz.
- Oprósz krewetki przyprawami, a następnie grilluj na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.
- Przygotuj dip z jogurtu naturalnego, soku z cytryny, startej skórki z cytryny, posiekanego koperku i soli.
- Podawaj wędzone krewetki z cytrynowym dipem i świeżymi ziołami.
- Grillowany filet z dorsza w sosie pesto
- Dorsza pokrój na filety i umieść w misce.
- Przygotuj sos pesto z posiekanej bazylii, prażonych orzechów włoskich, startego parmezanu, czosnku i oliwy z oliwek.
- Smaruj filety pesto z obu stron i pozostaw do zaparzenia przez 30 minut.
- Grilluj na rozgrzanym ruszcie przez 4-5 minut z każdej strony, aż dorsz będzie miękki i chrupiący.
- Podawaj z grillowanymi warzywami i świeżo startym parmezanem.
- Grillowane ostrygi z masłem czosnkowo-parmezanowym
- Przygotuj masło czosnkowo-parmezanowe, mieszając masło, posiekany czosnek, starty parmezan, sok z limonki i szczyptę soli.
- Otwórz ostrygi i umieść na ruszcie grillowym.
- Na każdej ości umieść łyżeczkę masła czosnkowo-parmezanowego.
- Grilluj ostrygi przez 5-6 minut, aż masło się rozpuści i ostrygi będą soczyste.
- Podawaj z kromkami chrupiącego chleba i cytrynką.
- Grillowane małże z ziołowym masłem
- Przygotuj masło ziołowe, mieszając masło, świeże zioła (np. pietruszka, estragon, kolendra), sok z limonki, szczyptę soli i pieprzu.
- Oczyść małże z kamieni, zewnątrz i uszkodzonych osobników.
- Umieść małże na ruszcie grillowym i grilluj przez 6-7 minut, aż się otworzą.
- Na każdą otwartą muszlę umieść łyżeczkę masła ziołowego.
- Podawaj z pieczywem i sokiem z limonki.
Te przepisy na grillowane dania z owoców morza zapewnią niezapomniane wrażenia smakowe. Ciesz się soczystymi i aromatycznymi potrawami prosto z rusztu i zaskocz swoich gości oryginalnymi kombinacjami smaków. Smacznego grillowania!